האם אתם מוצאם את עצמכם תמיד חושבים על הגרוע מכל?
האם אתם מרגישים שמחשבות שליליות משפיעות על מצב הרוח שלכם ועל הדרך שבה אתם מתמודדים עם אתגרי החיים?
פסימיות היא דרך חשיבה, שמשפיעה על הצורה שבה אדם רואה את המציאות בהווה, את העתיד ואת עצמו.
אין מדובר ב'גזרת גורל' וטיפול נכון יכול להציע מגוון של כלים ושיטות להתמודדות עם דפוסי חשיבה שליליים, להביא להפחתת תחושת הפסימיות שהתקבעה ולסייע ביצירת חיים מאוזנים וחיוביים יותר.
מהי פסימיות?
פסימיות היא השקפת עולם, שבה אדם נוטה לראות את המציאות בהווה כשלילית וכך גם את העתיד המצפה לו.
בשל גישה זו הוא תמיד מצפה לתוצאות שליליות ולא רצויות, מאמין שאירועים שליליים הינם בלתי נמנעים, רואה עצמו נכשל בכל מעשיו ומאמין שהבעיות בחייו גדולות מכדי שיוכל להתמודד איתן בהצלחה או לפתור אותן כפי שהיה רוצה.
מה מאפיין אדם פסימי?
- מפרש את המציאות באופן שלילי (גם מה שאובייקטיבית אינו שלילי במהותו), רואה בכל מה שקורה כמכשול או כנידון לכישלון ולא כהזדמנות. מרגיש שהכול פועל נגדו.
- כמו כן הוא נוטה להתמקד בכישלונותיו ולא בהצלחותיו או בהישגיו. הוא מתנהל בחייו בתחושה שהעולם הינו מקום מסוכן ומאיים ויש להימצא בכוננות כל הזמן.
- יש לו ציפיות שליליות לגבי העתיד – האדם הפסימי מאמין שהדברים יתפתחו לרעה ואם משהו יכול להשתבש – זה כנראה יקרה… צורה זו של חשיבה מקשה עליו למצוא פתרונות למצבים מורכבים או לפתח תקווה כדי להביא לפתרונות שכאלו.
- נמנע מהתמודדות מאתגרת או מהתנסויות חדשות ובלתי מוכרות, מחשש לאכזבה או לכישלון. אם יוצגו בפניו פתרונות אפשריים למצב בעייתי, הוא עשוי לדחות אותם בטענה שהם לא ריאליים ובכל מקרה לא יצליחו.
- מלא בתחושות של אשם וחוסר אונים על חוסר ההצלחות בחייו ולא לוקח אחריות עליהן. כמו כן, כשהוא חווה הצלחה הוא נוטה לייחס אותה למזל או למקריות ולא לכישוריו האישיים.
- מאופיין ברמת חרדה גבוהה וסובל מלחץ נפשי מתמשך ומפחד מתמיד ממה שיקרה וסובל מדאגנות יתר. אנשים פסימיים נוטים יותר לחוות דיכאון ולסבול מחוסר מוטיבציה לעשות שינויים או לשפר מצב קיים.
- ביקורתי וחשדן ביחסו לזולת, מטיל ספק בכוונות חיוביות של אנשים כלפיו ונוטה לפרש אותן באופן שלילי. מתקשה לעודד אחרים או לקבל מהם עידוד.
מה עלול לגרום לאדם להיות פסימי?
- אופי ותכונות אישיות הנוטים לחשיבה שלילית, נטייה אישיותית לדיכאון או גורמים ביולוגיים כגון מחסור בסרוטונין במוח. חשוב לציין, כי חשיבה חיובית הינה נרכשת וגם אם האדם פסימי במהותו – הוא יכול לשנות את דפוסי חשיבתו בעקבות טיפול ותרגול.
- חוויות חיים טראומטיות, שליליות, אכזבות או כישלונות חוזרים ונשנים.
- השפעה וחיקוי של דרכי חשיבה והתנהגות של הורים פסימיים או ביקורתיים.
תרומתו של טיפול פסיכולוגי במצב של פסימיות
כאשר אדם מרגיש שהיותו פסימי משפיע לרעה על איכות החיים שלו, גורם לו למצוקה רגשית או מגביל אותו בתחומי חייו שונים, מומלץ שיפנה לטיפול פסיכולוגי.
הטיפול יכול לעזור להתמודד עם הפסימיות, ללמד ליצור דפוסי חשיבה חיוביים יותר ולהפחית את השפעתה המזיקה של הפסימיות על חייו.
קיימות שיטות פסיכולוגיות שונות שיכולות לסייע
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
שיטה זו נחשבת לאחת הגישות היעילות ביותר לטיפול בדפוסי חשיבה פסימיים והחלפתם בדפוסים חיוביים ומועילים יותר.
בעזרת טיפול זה המטופל לומד להכיר את דפוסי החשיבה הפסימיים שלו ולזהות את ההגבלות וההימנעויות שהם יוצרים בחייו.
המטופל לומד לפרש אירועים בצורה מאוזנת ולא שלילית ומתרגל באופן מעשי משימות שמאתגרות את הפסימיות שלו ומחזקות חשיבה חיובית יותר.
טיפול פסיכו-דינמי
הטיפול הדינמי מסייע למטופל לזהות את המקורות של הפסימיות באירועי חייו בעבר ולעבוד על השינוי שלהם. מכיוון שבטיפול בגישה זו חוקרים באופן מעמיק את מערכות היחסים של המטופל לאורך חייו, את הדינמיקה המשפחתית של משפחת המוצא שלו ואת הדפוסים הרגשיים שהתפתחו במהלך החיים – גישה זו מתאימה במיוחד במקרים שהפסימיות הינה תוצאה של היסטוריה אישית מורכבת.
בעזרת הטיפול יבין המטופל מהם מקורות הפסימיות שפיתח ויעבוד על תפיסות ואמונות שאימץ לעצמו לאורך השנים. בטיפול תהיה לו הזדמנות לעבד אותם במסגרת בטוחה ומקצועית.
טיפול התנהגותי
טיפול בגישה זו מתמקד בהתנהגויות שהתקבעו לאורך השנים אצל המטופל וחיזקו אצלו את הפסימיות. במהלך הטיפול ייחשף המטופל באופן הדרגתי למצבים שהוא נוהג להימנע מהם בגלל הפסימיות, לדוגמה: לא ניגש לראיונות עבודה, לא מפתח קשרים חברתיים.
ע"י אימון ותרגולים מעשיים הוא יחווה הצלחות קטנות ויחזק התנהגויות חיוביות שיעזרו לו להתגבר על הפסימיות.
טיפול מבוסס מיינדפולנס
טיפול בגישה זו מסייע להפחתת מחשבות שליליות ולשיפור היכולת לחיות בהווה ולא להתמקד במחשבות שליליות כלפי העתיד.
טיפול קוגניטיבי מבוסס מיינדפולנס משלב טכניקות מיינדפולנס עם עקרונות שיטת ה- CBT. המטופל לומד להתייחס למחשבות ולרגשות השליליים שלו כ"אובייקטים חולפים" ולא כמציאות, מבלי לשפוט אותם או להיבהל. כך הוא ממקד את תשומת לבו ב'כאן ועכשיו' מבלי להישאב לשליליות ופסימיות.
בגישה זו רוכש המטופל סל כלים מעשיים המסייעים בשחרור מתח ובנקיטת גישה סובלנית כלפי מחשבות שליליות.
טיפול תרופתי
במידה שהפסימיות קשורה לחרדה או לקושי להתמודד עם מצבי לחץ, טיפול תרופתי יכול לסייע למטופל, במיוחד כשהוא משולב עם טיפול פסיכולוגי במקביל.
תרופות נוגדות דיכאון מסייעות באיזון רמות הסרוטונין במוח, המשפיע לטובה על מצב הרוח, החרדות והדיכאון.
בעקבות ההשפעה התרופתית החיובית והאיזון הכימי שיושג במוח המטופל ירגיש טוב יותר מבחינה נפשית והמוטיבציה שלו לשנות את מצבו תגדל ותתחזק.
לסיכום
פסימיות ניתנת לשינוי בעזרת גישות טיפול שונות המשתמשות בכלים פסיכולוגיים מגוונים.
בעזרת הטיפול ניתן להפחית מחשבות שליליות, לראות את המציאות בצורה מאוזנת יותר, לחזק את החוסן הנפשי ולשפר את איכות החיים ואת תחושת הרווחה האישית.