מאת: נועה שידלו
מערכות יחסים הן משאב משמעותי בחיינו. בעזרת קשרים אלו אנו יכולים להתקדם ולהתפתח, בידיעה שיש מי שייתן לנו תמיכה, יעזור לנו להתמודד עם משברים ויפיג תחושות של בדידות. מהצד השני גם התמיכה שלנו באדם קרוב מסייעת לתחושת המסוגלות שלנו ועשויה לחזק תחושות של משמעות וערך.
אך מה קורה אצל אדם אשר מתקשה לייצר מערכות יחסים קרובות ואינטימיות עם אחרים? אדם אשר חווה חרדה מאינטימיות, האם יש מה לעשות בנידון? במאמר זה נבחן את נושא הפחד מאינטימיות.
תחילה, נתחיל מלהגדיר מהי אינטימיות. הרבה נוטים להתבלבל בין מין לבין אינטימיות למרות שמדובר בדברים שונים (שלעיתים משיקים). אינטימיות יכולה להתקיים במערכת יחסים זוגית, אך גם בכל מערכת יחסים אחרת, למשל עם חבר קרוב או בן משפחה.
סוגים שונים של אינטימיות
ישנם סוגים שונים אותם נגדיר תחת המילה 'אינטימיות', וביניהם:
אינטימיות רגשית
היכולת לחלוק מחשבות ורגשות בצורה כנה ובטוחה. למשל, לשתף סודות כמוסים, פחדים גדולים, אכזבות וחלומות.
אינטימיות אינטלקטואלית
הביטחון לחלוק אמונות, השקפות ונקודות מבט ללא חשש מביקורת או קונפליקטים בלתי פתירים. ביטחון זה מייצר חופש בקשר לשיתוף של אמונות ודעות בנינוחות גם אם הן מנוגדות לדעתו של השני.
אינטימיות מינית
הרגשה בטוחה במיניות עם הפרטנר. היכולת לומר מה נעים ולא נעים לנו, ולהרגיש בטוחים ומוגנים בסיטואציות בעלות אופי מיני.
אינטימיות חוויתית
נובעת מחוויות משותפות שמייצרות זכרונות ורגעים ייחודיים. ניתן לחזק אינטימיות זו על ידי התמודדות משותפת עם קשיים, יציאה למסעות משותפים ושיתופי פעולה בתחומי עשיה שונים.
כפי שניתן לראות, כל סוגי האינטימיות קשורים ביצירת מרחב בטוח ונטול שיפוטיות, בו אפשר לחלוק ולהקשיב ומתוך כך ליצור קשר משמעותי עם האחר.
מהו פחד מאינטימיות?
בניגוד לתפיסה הרווחת, פחד מאינטימיות אין משמעותו בהכרח הימנעות מוחלטות מקשרים. סימנים לפחד מאינטימיות יכולים להיות, בין היתר:
- "חבלה" עצמית במערכות יחסים – פחד מאינטימיות יכול להוביל אדם לחבל במערכות היחסים שלו, לרוב באופן לא מודע, למשל על ידי הימנעות מעימותים או ריסון עצמי מוגזם באופן שימנע קרבה רגשית לבן או בת הזוג (או לאדם אחר). ישנן גם תגובות מובהקות יותר, כמו ביקורתיות יתר, יצירת קונפליקטים (במודע או לא במודע) ותגובות לא מותאמות.
- קושי להחזיק מערכת יחסים לאורך זמן – לעיתים, מערכות יחסים מרובות וקצרות עשויות להיות סימן לפחד מאינטימיות. ישנה נטייה לסיים מערכת יחסים רגע לפני שהיא נהיית רצינית או מחייבת.
- פרפקציוניזם – אנשים פרפקציוניסטים נוטים לצפות מעצמם לשלמות (ולעיתים גם מהפרטנרים שלהם). זה עשוי להקשות על היכולת להראות פגיעות וחולשה, שהם צדדים חשובים ביצירת אינטימיות רגשית אמיתית. הם עשויים להרגיש שעליהם לעמוד בסטנדרטים בלתי-אפשריים בזוגיות, בצורה שתייצר כעס וטינה כלפי בן או בת הזוג, לא תמיד באופן מודע.
מה מוביל לפחד מאינטימיות?
פחד מאינטימיות יכול להיווצר ממגוון סיבות, ביניהן חוויות ילדות והתקשרות לא בטוחה עם אחד ההורים. כילדים, אנו לומדים מההורים שלנו על מערכות יחסים ועל העולם האנושי. הורה אשר מתקשה לייצר קשר בטוח עם ילדו, לראות אותו ואת חוויותיו ורגשותיו, ולטפל באופן עקבי בצרכיו, עשוי להוביל לכך שהילד יגדל ללא תחושת ביטחון באדם קרוב.
אותו ילד עשוי להתקשות בעתיד, כאדם בוגר, לסמוך על אחרים ולייצר קשרים משמעותיים.
פחד מאינטימיות עשוי גם לנבוע מטראומה בילדות או בבגרות. פגיעה קשה, התעללות או חוויה של בגידה באמון עלולות גם הן לפגוע ביכולתנו לסמוך על בן או בת הזוג.
האם וכיצד ניתן לטפל בפחד מאינטימיות?
נראה כי בכל הנוגע לטיפול בפחד זה קיים מעגל קסמים: ישנו פחד עמוק להפגין פגיעות מול בן/בת הזוג, ויש פחד רב להרגיש זקוק ותלוי בו, אך לא ניתן לייצר אינטימיות מבלי להפגין פגיעות ומבלי להרגיש תלות. לפיכך אלו המפחדים מאינטמיות פעמים רבות נתקעים בשלב זה.
כדי לחזק את האינטימיות הרגשית בקשר יש צורך במתן אמון, תוך "סיכון" מסוים שנובע מהחששות מחשיפה, פגיעות ותלות.
אם החשיפה או ההזדקקות יתקבלו בצורה חיובית על ידי הצד השני, נוכל להרגיש בטוחים יותר, קרובים יותר וסביר להניח שנצליח לשתף ולהתקרב יותר ויותר. לעומת זאת, אם הן יובילו לתחושות של דחייה והתרחקות מהצד השני, ייתכן ונרצה להסתגר ולא להתקרב או לשתף שוב.
מומלץ לתרגל חשיפה הדרגתית ומתונה, בצעדים קטנים. ניתן גם לשאול את בן/בת הזוג שאלות בנוגע לרגשותיו/יה ולתרגל הקשבה אמפתית.
טיפול נפשי יכול לסייע מאוד בהתגברות על הפחד מאינטימיות אצל גברים ונשים. המרחב הטיפולי אמור להפוך, בתקווה, למקום בטוח עבור המטופל, ודרך יצירת קשר קרוב עם המטפל ניתן לתרגל בהדרגה אינטימיות רגשית. הקשר עם המטפל יכול להוות מודל מתקן במקרה של התקשרות לא בטוחה עם הורה. באמצעות התהליך הטיפולי, המטופל מרוויח התקשרות בטוחה אשר חדשה לו , מעין דוגמה חדשה ומיטיבה לקשרים הבאים.
ניתן ללמוד טכניקות וצורות תקשורת חדשות שיכולות לסייע ליצור קשרים משמעותיים, מספקים, הדדיים ואינטימיים ובכך להפיג את החרדה. בנוסף, הטיפול יכול לעזור בהבנת הסיבות המסתתרות מאחורי הפחד מאינטימיות, זיהוי דפוסי הימנעות שמשמרים פחד זה וכן, זיהוי הטריגרים להופעת החרדות, כמו גם תכנון דרכי פעולה עתידיים להתמודדות אחרת עם טריגרים אלה.
יצירת קשרים אינטימיים תאפשר יצירת חיים מלאים ומשמעותיים. עבור רוב בני האדם אינטימיות הינה חיונית להזנת הנפש ולתחושה של רווחה נפשית.
לקריאה נוספת:
פחד מאינטימיות (באנגלית)
שיטות התמודדות עם פחד מאינטימיות (באנגלית)