מאת נועה שידלו
כמות מסוימות של לחץ עשויה להיות חיובית בכך שהיא מדרבנת אותנו לבצע משימות במהירות ויעילות. עם זאת, עבור אנשים המתמודדים עם מצבים גופניים מסוימים (כגון מיגרנה או לחץ דם גבוה), ללחץ עשויה להיות השפעה מזיקה ואף מסכנת חיים.
החיים המודרניים כוללים גורמי לחץ רבים שלא ניתן להימנע מהם לחלוטין (בעבודה, בכביש, בזוגיות, בגידול משפחה, לחץ כלכלי ועוד). לכן, חשוב לא רק לנסות להפחית את גורמי הלחץ החיצוניים, אלא גם לשפר את יכולת ההתמודדות האישית והוויסות הגופני והרגשי במצבי לחץ. אחת הדרכים לעשות זאת היא בעזרת טיפול ביו-פידבק.
מהו טיפול בביופידבק?
טיפול בביו-פידבק מסייע למטופל ללמוד לזהות ולקבל שליטה מסוימות על תגובות גופניות שהן לרוב לא-רצוניות ונשלטות על ידי מערכת העצבים האוטונומית.
תגובות אלו כוללות בין היתר מתח שרירי, לחץ דם ודופק, המושפעים מגורמים סביבתיים ופנימיים. הדופק, למשל, עשוי להאיץ בעקבות איום חיצוני כגון רעש חזק, אך גם בעקבות פעילות גופנית. דרך טכניקות הרגעות שונות, האדם יכול ללמוד כיצד להאט את הדופק.
ישנם מספר סוגים נפוצים של דרכי מדידה בטיפול ביו-פידבק:
- ביו-פידבק תרמי – מדידה של טמפרטורת העור על ידי זרימת הדם
- EMG (אלקטרומיוגרפיה) – מדידה של מתח השריר (muscle contraction)
- נוירו-פידבק או EEG (אלקטרואנצפלוגרם) ביו-פידבק – מדידה של גלי המוח
- נשימה – ניטור של דפוסי נשימה וקצבה
- ECG (אלקטרוקרדיוגרם) – מדידה של דופק הלב
- EDG – מדידה של פעילות בלוטת הזיעה
איך טיפול בביו-פידבק נראה?
בעת טיפול ביו-פידבק, המטפל/ת מחבר/ת אלקטרודות לעורו של המטופל, והמידע מהאלקטרודות מוקרן על מוניטור. המוניטור מציג צליל או תמונה שמייצגים את קצב הלב, קצב הנשימה, לחץ הדם, טמפרטורת העור או פעילות השריר.
המטפל רואה את המדידות על המסך בעת שהמטופל מתנסה במגוון טכניקות הרגעה, כדי לזהות מה עוזר לווסת את התהליכים הגופניים שלו.
מה המטרה בטיפול ביופידבק?
המטרה היא שבסופו של תהליך הטיפול, המטופל לא יזדקק למכשירים ויוכל לעקוב בעצמו על התהליכים הגופניים שהוא חווה ולהתווסת בעזרת הטכניקות שרכש. כך, למשל, המטופל יהפוך לקשוב לדופק שלו, וידע כיצד להאט אותו במידת הצורך.
הרעיון העומד בבסיס הטיפול הוא שעל ידי הגברת המודעות לתהליכים הגופניים, האדם יכול לקבל שליטה מסוימת על תהליכים גופניים ובכך לסייע בעצמו לשיפור בריאותו.
מהו משך הטיפול בביו-פידבק?
כמו בכל טיפול, משך הטיפול הוא אינדיבידואלי ותלוי בצרכיו והתקדמותו של המטופל. עם זאת, טיפול ביו-פידבק ימשך לרוב בין 10 ל-20 פגישות.
פעמים רבות המטופל יקבל "שיעורי בית": טכניקות הרגעה לתרגול יומיומי קצר בין הפגישות.
למי טיפול בביו-פידבק מתאים?
טיפול ביו-פידבק עשוי לסייע לאנשים שמתמודדים עם מצבים נפשיים וגופניים שקשורים בסטרס.
מצבים של לחץ בחיי היום-יום עשויים להחמיר בעיות קיימות כמו לחץ דם גבוה, כאב כרוני ומיגרנות. לכן, פעמים רבות הטיפול בבעיות אלה קשור להפחתה ושליטה ברמות הסטרס.
הטיפול עשוי גם להתאים למי שמנסה להימנע מתרופות ומחפש פתרונות אחרים למצבו. למשל, בזמן הריון. מכורים לשעבר יכולים גם הם להיעזר בטיפול זה, שכן עליהם להימנע מתרופות משככות כאבים שעלולות ליצור אצלם התמכרות חדשה (ראו גם טיפול להתמודדות עם כאב כרוני).
האם טיפול ביו-פידבק יעיל?
כיום לא ברור עדיין לחלוטין כיצד טיפול בביו-פידבק עובד. נראה כי הטיפול מסייע בשיפור יכולת הרגיעה, שלה השפעות חיוביות בהתמודדות עם מצבים גופניים המושפעים מלחץ. על-כן הוא נפוץ במסגרות טיפוליות רבות בקרב פסיכולוגים ומטפלים פסיכותרפיסטים.
הדעות חלוקות בנוגע ליעילותו של טיפול מסוג ביו-פידבק. בעוד שישנם מחקרים שלא מצאו קשר מובהק בין טיפול בשיטת ביו-פידבק לשיפור בתסמינים של מיגרנות בהשוואה לשימוש בטכניקות הרגעה אחרות, מחקר פיילוט יפני משנת 2015 מצא כי טיפול ביו-פידבק סייע להפחית את התדירות והחומרה של אנשים המתמודדים עם מיגרנות.