מאמר מערכת
יציאה מהארון
יציאה מהארון הינה תהליך שבמסגרתו אדם, לעיתים קרובות אדם צעיר, מודיע למשפחתו ולסביבתו על העדפתו המינית או על זהותו המגדרית, במידה ושונה מהמין עימו נולד.
ההעדפות המוכרות יותר, שנטמעות יותר ויותר בחברה, הן של הומואים ולסביות; לצד זאת קיימות גם אפשרויות נוספות להעדפה מינית ו/או לזיהוי עצמי:
- ביסקסואליים, שנמשכים לשני המגדרים;
- פאנסקסואליים, שנמשכים לכל המגדרים,
- וא-מיניים, המעוניינים בקיום קשרים מיניים במידה נמוכה או אפסית.
מבחינה מגדרית, ישנם אנשים אשר אינם מזהים את עצמם עם המין שנולדו אליו במקור (טרנסג'נדרים) והדבר מקבל ביטויים שונים., חלקם אף בוחרים לשנות את גופם בהתאם לבחירה המגדרית שלהם.
לצד זאת, ישנם אנשים שאינם מעוניינים להזדהות עם מגדר מסוים או חשים שהם מתחברים לשני המגדרים., אנשים אלו נקראים א-בינאריים.
ניתן לראות, שככל שעוברות השנים כך מתפתחות עוד אפשריות ביחס לנטיה מינית או זהות מגדרית, אשר מאפשרות לאנשים רבים יותר לבטא את עצמם ולשייך את עצמם לקבוצה מסוימת.
שלבים במסגרת היציאה מהארון
רוב האנשים מגדירים את עצמם כהטרוסקסואלים, ומשייכים את עצמם למין שאליו נולדו (סיסג'נדרים).
בארה״ב, סקר מלפני מספר שנים תיעד שכ-4.5% מן האוכלוסייה הזדהה כשייך לקהילה הלהט״בית. בארץ טרם נערך סקר שכזה.
היציאה מהארון מתחילה בתהליך פנימי – האדם מזהה בעצמו שוני ביחס לסביבה ההטרוסקסואלית ו/או הסיסג'נדרית.
התגובה הפנימית שעלולה להופיע בגילוי השוני היא חרדה, בושה, ולעתים אפילו פאניקה, כאשר לעיתים קרובות עשויים תחילה להופיע מאמצי הדחקה או הסתרה.
כיום קיימת תופעה של יציאה מהארון בגיל מוקדם יותר, ועדיין השלב הראשוני של גילוי הנטיה המינית או הזהות המיגדרית עלול להיות קשה, מפחיד ומורכב.
לאחר תהליך של קבלה מסויימת של הזהות או הנטיה האמיתיים, עשויה להתקבל החלטה על כך להודיע לסביבה – לעיתים קרובות לחברים או לבני משפחה שאיתם הקרקע בטוחה יותר, ובהמשך באופן רחב יותר.
היציאה מהארון כתהליך בלתי נגמר
חשוב לציין, שהיציאה מהארון אינה נגמרת, במובן זה שגם בהמשך החיים יש צורך לצאת מהארון בפני אנשים חדשים שמכירים במסגרות כאלו ואחרות.
כמו כן, לעיתים הזהות המיגדרית עצמה מתפתחת, או לפחות באה לידי ביטוי באופן שונה.
הנטייה המינית או הזהות המיגדרית תמיד, משתלבת עם הזהות הכללית של האדם ועם יתר תכונות האופי שלו. לאנשים מסוימים תהיה העדפה להציב את הנטייה או הזהות המגדרית במרכז, ואף לקחת חלק בפעולות של אקטיביזם. לאחרים הבחירה היא לראות בנטייה או הזהות המינית כעוד תכונה או מאפיין של האדם, כזה שאין צורך להציב במרכז.
שתי הבחירות לגיטימיות, ולעיתים קרובות טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לאדם להגיע להחלטה כיצד הוא/היא רוצים לחיות.
טיפול סביב תהליך היציאה מהארון
תהליך היציאה מהארון עשוי להיות מורכב:
כאמור, הזיהוי של השונות ביחס לנטייה המינית או הזהות המגדרית מוביל לעיתים לתחושות של חרדה ויתכן אף בושה. הגילוי לסביבה עשוי להתקבל בטבעיות וקבלה, אך עלול להוביל גם לתגובות שליליות, תוקפניות ומגנות.
אפילו בשלבים מאוחרים יותר בגיבוש הנטייה המינית או הזהות המגדרית, עלולים להתעורר קשיים:
להט"בים נאלצים לספוג סטריאוטיפים שליליים, ולעיתים קרובות יחס מפלה של ממש. זאת גם אחרי שתהליך היציאה מהארון הושלם.
בנוסף, טרנסג'נדרים חווים אפליה בשיעורים גבוהים מאוד. לעיתים קרובות הסביבה אינה מכירה בזהות המגדרית שבחרו לעצמם (לעיתים בטעות ולעיתים בכוונה) דבר הפוגע בתהליך המורכב והרגיש ממילא שהם עוברים.
קיימות מסגרות קהילתיות שמאפשרות שיתוף בקשיים, גם בתחום החברתי (כמו למשל קבוצות של ארגון הנוער הגאה – איגי) וגם סביב עזרה נפשית (קו הקשב של האגודה).
לצד המסגרות החשובות האלו, לעיתים יש צורך בליווי טיפולי אישי. רבים מהמטפלים תומכים בקהילת הלהט"ב ומכירים במאבק שלה. במרכז הגאה מוצעים טיפולים נפשיים לכל המעוניין. חשוב לציין, שהזהות המגדרית או הנטייה המינית יכולה להיות נושא מרכזי מאוד בטיפול, או לחילופין רק חלק משני בשיח בין המטופל למטפל.
הורים ללהט"ב
גם ההורים ללהט"ב חווים קושי סביב היציאה מהארון של ילדיהם. במקרים מסוימים, הם חווים את מה שהילד או הילדה חוו בעצמם בשלבים הראשונים של גילוי הנטייה המינית או הזהות המגדרית – חרדה, בושה, אשמה, וחשש שהחיים של הילד/ה לא יהיו טובים מספיק.
אלו תחושות טבעיות ולגיטימיות; לעיתים אפשר לעבד אותן בקבוצות של הורים ללהט"בים (ארגון תהל"ה), ולעיתים במסגרת של טיפול פרטני.
הכרה ברגשות הקשים ביותר כלפי הילד/ה שיצאו מהארון, עשויה להוביל בסופו של דבר לתגובה מכילה ומקבלת יותר, שמאפשרת גם לתא המשפחתי לשמור על יציבות.
לסיכום
היציאה מהארון הינה אתגר אישי ומשפחתי שקשור לגילוי מרכיב משמעותי ביותר בזהות האישית והחברתית של האדם.
טיפול נפשי עשוי להיות חיוני בשלבים שונים של התהליך הזה,. כדי למנוע פגיעות אפשריות מהאדם כלפי עצמו ומסביבתו כלפיו.
שאלות
כיצד טיפול יכול לסייע?
תהליך היציאה מן הארון עלול להיות מורכב ולעורר קשיים רגשיים.
ישנן מסגרות קהילתיות המהוות סביבה מכילה לשיתוף הקשיים וכן במתן סיוע נפשי.
טיפול פרטי יכול לאפשר סביבה תומכת דומה.
כמו-כן, חשוב לציין שטיפול נפשי יכול גם לתמוך בהורים החווים קושי סביב יציאתו או יציאתה מהארון של ילדיהם.
היכן ניתן למצוא מטפלים בתחום?
באתרנו תוכלו להשתמש במנוע החיפוש החופשי, ובו לבחור מטפל או מטפלת על-פי נושא, שפה, אזור ויישוב.