טראומת ילדות: השפעתה וההתמודדות איתה

טראומת ילדות: השפעתה וההתמודדות איתה

תוכן עניינים

טראומת ילדות הינה חוויה רגשית קשה וכואבת, שהתרחשה בשלב הילדות של האדם והשפיעה מאז על התפתחותו הגופנית, הרגשית והחברתית.

הדרך המומלצת להתמודדות עם חוויה קשה כזו הינה טיפול נפשי המתמקד בשיטות לטיפול בטראומה.

בעזרת המטפל/ת יוכל המטופל להשתחרר ולהקל את השלכותיה של טראומת הילדות על חייו בהווה.

כיצד נגדיר את המונח "טראומה"?

טראומה הינה תגובה רגשית וגופנית לאירוע מפחיד, קשה או מכאיב, המאיים באופן קיצוני על תחושת הבטחון של האדם ועל תחושת השליטה שלו על חייו.

חוויה טראומטית יכולה להיות מוות או פרידה מאדם קרוב, תאונה, פציעה, התעללות, אירועים ביטחוניים וכיוצא בזאת.

הקושי לעבד את מה שקרה בעבר יכול לגרום לתופעות פסיכולוגיות וגופניות וכן לזיכרונות המציפים את האדם לאורך שנים.

מהי טראומת ילדות?

טראומת ילדות הינה אירוע טראומתי שהתרחש בשנות הילדות או ההתבגרות של האדם.

שנים אלו הינן משמעותיות ביותר בהתפתחות הפיזית, הרגשית והחברתית של הילד והמתבגר, ולכן טראומה בשנים אלו משפיעה עליהם בעוצמה רבה ומשאירה חותם משמעותי המתבטא לאורך חייהם.

טראומות ילדות יכולים לקרות במצבי התעללות פיזית, מינית או רגשית מצד הורים, בני משפחה אחרים או מצד דמויות סמכותיות בחייו של הילד.

כמו כן הילד יכול לחוות טראומה במצבים של אלימות במשפחה, אובדן פתאומי של הורה או אדם קרוב אחר, חוויות מתמשכות של חרם, בריונות או דחייה בבית הספר, מעבר של מגורים וכן במקרים של הזנחה פיזית ו/או רגשית.

יצוין כי חוויה טראומתית יכולה גם להיגרם מאירועים 'קלים' יותר, שכן מדובר בסופו של יום בחוויה הסובייקטיבית של האדם שחווה אותה.

במה שונה טראומת ילדות מטראומה בבגרות?

לילדים או למתבגרים אין עדיין את הכלים הרגשיים הנחוצים להם לשם התמודדות עם חוויות קשות ועיבודן.

לכן יחושו בלבול, חרדה ותחושת חוסר אונים אל מול ההצפה הרגשית של הטראומה.

לחוויה קשה ובלתי מעובדת (לעיתים לאורך שנים ולעיתים אף לכל חייו של האדם) עלולה להיות השפעה לרעה על זהותו, יכולתו להתמודד עם אתגרים בחייו ועל מערכות היחסים השונות שיפתח במהלך חייו.

מבחינה פיזית טראומת ילדות שאינה מעובדת עלולה ליצור סימפטומים של בעיות בריאותיות שונות ללא ממצא רפואי, כגון: כאבים כרוניים, מחלות לב, יתר לחץ דם או הפרעות שינה ואכילה.

מבחינה רגשית טראומת ילדות יכולה להטביע באדם חרדה, דיכאון, תחושת חוסר ערך או בושה. ילדים עלולים לפתח רגשות אשם כאילו הטראומה קרתה בגללם וכך לפגוע משמעותית בדימוי העצמי שלהם.

מבחינה התנהגותית עלולים להתפתח קשיים בוויסות רגשי במצבי לחץ שונים, התעוררות רגשות כמו כעס, עצב או פחד או נטייה להימנע מכל מה שמאיים עליו ולא לנסות להתמודד עם אתגרים שונים.

טראומת ילדות גם עלולה ליצור בעיות התנהגות שונות כמו תוקפנות, התנהגות מרדנית או נטייה להתמכרויות.

מבחינה חברתית טראומת ילדות בלתי מטופלת עלולה גם לפגוע בקשרים הבינאישיים שיפתח הילד בבגרותו, חוסר אמון באנשים שפוגע ביכולת לפתח קשרים קרובים ובריאים, תלות או עצמאות יתר במערכות יחסים או הסתגלות בעייתית למקומות חדשים.

התמודדות עם טראומת ילדות

קיימת חשיבות רבה מאד לטיפול נפשי בטראומת ילדות, כדי לפרק את המטען הרגשי מהטראומה שאותו "סוחב" האדם שנים רבות ושמשבש לו את איכות חייו.

הטיפול הפסיכולוגי (בכל שיטה שייבחר בה המטופל וכן בשיתוף עם המטפל/ת) יעצים את כוחותיו הפנימיים ויחזק משמעותית את תפקודו בכל שטחי חייו.

בשלב ראשון על המטופל להכיר בכך שכל מיני דפוסים רגשיים, מחשבתיים והתנהגותיים שליליים הינם תוצאה של טראומת הילדות שחווה. לעתים אף הטיפול יתמקד בהבנת האירוע הטראומתי עצמו.

המודעות וההסכמה להכיר בכך הינן צעד משמעותי לריפוי.

במהלך הטיפול המטופל עובר תהליך של עיבוד הזיכרונות והרגשות הקשורים לטראומה. עיבוד זה מאפשר לו לסגל לעצמו דפוסי התנהגות, חשיבה ורגש חדשים ומקדמים, במקום הדפוסים שעיכבו אותו בעבר.

באמצעות הטיפול הוא גם רוכש לעצמו משאבים רגשיים, כגון: אמון בעצמו ובאחרים, חיזוק משאביו הפנימיים, כיצד לפתח קשרים בריאים ולומד כלים וטכניקות של ויסות רגשי וניהול רגשות.

שיטות פסיכולוגיות שונות לטיפול בטראומת ילדות

  • טיפול פסיכודינמי, שמתמקד בעיקר בעיבוד חוויות ילדות ובהבנת השפעתן על מערכות היחסים והדפוסים של האדם.
  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שמסייע בזיהוי ובשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שנוצרו בעקבות הטראומה.
  • EMDR (עיבוד מחדש והקהיית הטראומה באמצעות תנועות עיניים), שהינו יעיל במיוחד בטיפול בזיכרונות טראומטיים.
  • טיפולים המשלבים גוף ונפש, כגון: מיינדפולנס, יוגה, דמיון מודרך וטכניקות נשימה – שמרגיעים את הגוף והנפש ויוצרים רגיעה ותחושת בטחון.

לסיכום

טראומת ילדות עלולה להשפיע באופן עמוק ומשמעותי על חיי הילד שבגר לכל אורך חייו.

אולם, באמצעות תהליך טיפולי המתאים לו הוא יכול להתמודד בהצלחה עם השלכות הטראומה ולשפר את איכות חייו.

זאת מכיוון, שבעזרת הטיפול הוא מקבל כלים וטכניקות ליצור לעצמו דפוסי חשיבה, רגש והתנהגות מקדמים שיחליפו את הדפוסים שנוצרו בו בילדות בעקבות הטראומה שחווה.

חיפוש פסיכולוגים ומטפלים: