מאת: נועה שידלו
החיים מלאים באתגרים ומשימות יומיומיות: ללכת לעבודה, לדאוג לבית, לטפל בילדים ועוד. לעיתים ישנן תקופות עמוסות יותר באירועים או אתגרים, או תקופה שבה מתרחש משבר (לדוגמה, התפרצות של מחלה, גירושים או פיטורים).
בתקופות כאלו אנו עשויים לחוות עומס רגשי או אפילו הצפה רגשית. אז מהי הצפה רגשית ומה ניתן לעשות כדי להקל על עצמנו? על כך במאמר הבא.
מהי הצפה רגשית?
הצפה רגשית מתרחשת כאשר ה'מיכל הפנימי' הרגשי מוצף, כלומר עולה על גדותיו ואיננו מסוגל להכיל עוד.
הצפה רגשית נוצרת כתוצאה מעומס רגשי שלא מקבל מענה ראוי. זו דרכה של הנפש שלנו לאותת שמשהו אינו כשורה ושעלינו להוריד הילוך, לבחון את הדברים ולעשות שינויים פרקטיים ורגשיים כדי להוריד את העומס הרגשי ולחוות הקלה.
איך הצפה רגשית מתבטאת?
הצפה רגשית עשויה להתבטא אחרת אצל אנשים שונים. עם זאת, ניתן למנות מספר מאפיינים אפשריים:
- תחושת עומס רגשי עמוקה ו/או מועקה רגשית
- קושי לישון ו/או שינת יתר
- חוסר תיאבון ו/או אכילה רגשית ו/או שינויים בהרגלי התזונה
- קושי להתרכז ולבצע משימות יומיומיות ו/או ללמוד ו/או לעבוד
- תחושות של חוסר אונים ו/או חוסר שליטה
- רגישות רבה מהרגיל לשינויים בסביבה שלנו
- חוסר פניות רגשית להקשיב ולעזור לאחרים בשל העומס הרגשי, כגון חברים או בני/בנות זוג
- בהצפה אקוטית פעילה: בכי, תחושות מחנק, דפיקות לב ועוד.
מה גורם להצפה רגשית?
הצפה רגשית יכולה להגרם ממגוון סיבות כגון אירוע חיצוני, משבר פנימי או חיצוני, עומס רב, התמודדות עם מצב כרוני קשה כגון מחלה שלנו או של אדם קרוב ועוד.
היא יכולה להיות רגעית באופן יחסי ולהמשך מספר דקות או שעות או להמשך לאורך זמן אם לא מקבלת מענה מתאים.
כאשר אנו מזהים שאנו נמצאים בהצפה רגשית חשוב לשים לב לתחושות הגוף ובכך לתת לתחושות שלנו מקום ולפעול כדי לשנות ולשפר את תחושותינו.
מה ניתן לעשות כדי להקל על הצפה רגשית?
בזמן ההצפה הפעילה:
- לעצור – כלומר לקחת הפסקה ממה שאנחנו עושים (אם זה אפשרי) כדי לפנות מקום להתמודד עם ההצפה. במידה ואיננו יכולים לעשות זאת (למשל, אנחנו בעבודה) כדאי לצאת להפסקה ברגע האפשרי הראשון. הצפה רגשית שלא מקבלת מענה לא תעלם מעצמה.
- לנשום – כשאנו חווים הצפה נפשית היא לרוב תלווה בתסמינים פיזיים כגון רעידות או דפיקות לב חזקות. נשימה איטית ומבוקרת תסייע להרגיע את הגוף ולווסת את מערכת העצבים שלנו שנמצאת במצב עוררות. כדאי אם אפשר, לעצום עיניים ולהתרכז בנשימה ובמיוחד בנשיפה.
- לזהות – אחרי שכבר הרגענו את הגוף והגענו לוויסות ננסה להבין מה הוביל להצפה. האם קרה משהו באותו הבוקר או ערב לפני? ננסה ללכת אחורה ולהבין מה היה הטריגר שהוביל להצפה.
לאחר מכן:
אחרי שההצפה הפעילה עברה, ננסה לזהות מה הגורמים בחיינו שהובילו או אפשרו את הופעתה. ייתכן שהיה טריגר אחד ברור וייתכן שלא, אך בכל מקרה הצפה רגשית היא הזדמנות לבחון את ההרגלים שלנו ולשאוף לאורך חיים בריא ומאוזן יותר:
- הקפדה על תזונה ושינה: לתזונה נכונה ושינה מספקת יש השפעה מכרעת על מצבנו הנפשי ועל מידת ההצפה שאנו חווים.
הגוף זקוק לשינה ותזונה מאוזנת (הכוללת את כל אבות המזון ומספיק מהמינרלים והויטמינים הדרושים לנו) כדי להצליח להתמודד עם אתגרים פנימיים וחיצוניים. - פעילות גופנית: גם לפעילות גופנית קשר ישיר למצבנו הרגשי. חשוב לשלב פעילות גופנית קבועה שאנו נהנים ממנה ונוכל להתמיד בה. הפעילות הגופנית מאפשרת שחרור של מתחים ועצבים ומסייעת לשמור על מצב רוח מרומם.
- זמן מנוחה: הגוף והנפש שלנו זקוקים לזמן מנוחה איכותי כדי להתמודד עם עומסי החיים.
נסו לייצר זמן מנוחה אמיתי לעצמכם במהלך השבוע. בדקו האם אתם באמת נחים בזמן המנוחה או שמא אתם עסוקים בדאגות ומשימות (לדוגמה, בודקים מיילים, חושבים על הפגישה של מחר במשרד). - שיתוף וחברה: בני אדם הם יצורים חברתיים וזקוקים לאנשים מסביבם. השקיעו בקשרים חבריים ומשפחתיים ודאגו לייצר לעצמכם מערכת תמיכה מספקת. השיתוף והתמיכה מהסביבה מסייעת לפרוק מתחים ולהרגיע מצוקות ועומסים רגשיים.
- פנו לטיפול: במידה ואתם חשים שהעומס הרגשי שלכם אינו תחת שליטה ואתם מגיעים לא פעם לתחושות של הצפה רגשית שקלו לפנות לטיפול פסיכולוגי על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
הטיפול יאפשר לכם מרחב בטוח לבחון את רגשותיכם ולזהות את הטריגרים שמשפיעים עליכם כיום וכיצד מהדהדים עם אירועי עבר שונים, וכן יסייע להכיר ולתרגל טכניקות הרגעות והתמודדות שונות.