חשיבה חיובית היא לא רק גישה לחיים – היא כלי שמאפשר לכל אדם להתמודד בצורה מוצלחת עם אתגרי החיים, לשפר את רווחתו האישית, הנפשית והפיזית ולהגשים את מטרותיו.
יש אנשים שהינם אופטימיים מטבעם, אולם מחקרים הוכיחו כי ניתן לפתח חשיבה חיובית באמצעות אימון ותרגול.
מהי חשיבה חיובית?
חשיבה חיובית היא הנטייה להתמקד בהיבטים החיוביים של החיים, לראות הזדמנות גם במצבים מאתגרים שמזמנים החיים ולחפש פתרונות במקום להתמקד בקשיים.
חשיבה חיובית אינה הכחשה של המציאות או התעלמות מקשיי החיים, אלא גישה מאוזנת ואופטימית יותר אליהם. היא גם איננה מתעלמת מרגשות שליליים, כמו:
עצב, פחד או כעס, אך מצד שני אינה מאפשרת לרגשות הללו לשלוט בנו.
חשיבה חיובית מתבססת על ההנחה, שהדרך שבה אנו חושבים על מצבים – משפיעה על הרגשות ועל ההתנהגות שלנו.
יתרונותיה של החשיבה החיובית
תורמת לשיפור הבריאות הפיזית
המחקרים מצביעים על כך, שאנשים בעלי חשיבה חיובית סובלים פחות ממחלות כרוניות, יש להם פחות סיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, מערכת החיסון שלהם חזקה והם נוטים לחיות זמן רב יותר.
תורמת לשיפור הבריאות הנפשית
המחקרים גם משבחים את תרומתה של החשיבה החיובית להפחתת סממני לחץ, חרדה ודיכאון ואת השפעתה החיובית על תחושת הרווחה האישית של האדם. מי שאינו לחוץ או חרד מסוגל להתמודד בצורה טובה יותר עם אתגרי החיים ועם מצבי לחץ ומשבר וכן מתנהל בעולם עם דימוי עצמי גבוה ועם תחושת שליטה בחייו.
משפרת את היכולת האישית ואת החוסן הנפשי
חשיבה חיובית משפיעה ישירות על החוסן הנפשי של האדם, כלומר: על יכולתו להתמודד עם אתגרים, לחצים ומשברים בצורה בריאה ומסתגלת. אנשים עם גישה חיובית הינם פרודוקטיביים ויעילים יותר בכל תחומי חייהם, יכולתם להסתגל לשינויים ולמצבי אי וודאות הינה טובה וכן גם יכולתם להשיג את המטרות שהם מציבים לעצמם.
אנשים אלו מתמודדים טוב יותר עם כישלונות ורואים בהם אתגרים והזדמנויות לצמיחה.
מחזקת מערכות יחסים בינאישיים
חשיבה חיובית משפיעה על איכות מערכות היחסים הבין-אישיים.
היא מסייעת לאדם, בעל הגישה החיובית לחיים, להסתכל על מצבים מנקודת מבטו של הזולת, דבר המגביר את ההבנה ואת האמפתיה ומפחית קונפליקטים בינאישיים. במידה וכן מתפתחים קונפליקטים או חוסר הבנות, אנשים שחושבים באופן חיובי נוטים להיות יותר סבלניים, פחות ביקורתיים רואים במצבים אלו הזדמנויות ללמידה ולהתפתחות, במקום כישלון או איום על הקשר. הם גם משדרים אופטימיות ושמחה, מה שרק תורם לחיזוק המעגלים החברתיים.
כיצד טיפול פסיכולוגי יכול לסייע באימוץ דרך חשיבה חיובית?
טיפול פסיכולוגי יכול לסייע רבות בפיתוח חשיבה חיובית ע"י לימוד כלים מעשיים וטכניקות שונות לזיהוי דפוסי חשיבה שליליים וסיוע בהחלפתם בדפוסים חיוביים ומועילים הרבה יותר.
כל אדם יכול לבחור בשיטה פסיכולוגית המתאימה לו ביותר:
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ((CBT – שיטת טיפול זו מתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליים. המטופל לומד לזהות מחשבות אוטומטיות שליליות, לבחון אותן באופן אובייקטיבי ולשנות אותן למחשבות חיוביות יותר. כך הוא לומד לחזק את תחושת השליטה העצמית שלו ולפתח דפוסי חשיבה מאוזנים יותר.
- טיפול פסיכודינמי – שיטת טיפול זו מתמקדת בניתוח ובפיתוח תובנות מחוויות העבר וההשפעה שלהן על דפוסי החשיבה וההתנהגות בהווה. כך היא מסייעת למטופל להבין את המקור של תפיסותיו ושל דפוסי מחשבותיו, לזהות גורמים רגשיים לא מודעים ולא מעובדים שמובילים לחשיבה שלילית ולשנותם.
- טיפול באמצעות דמיון מודרך – שיטת טיפול זו מבוססת על שימוש בדמיון כדי להטמיע מחשבות חיוביות ולחזק תחושות של ביטחון ורוגע. כך היא משפרת את יכולתו של המוח לקלוט חשיבה חיובית כאמיתית, לתרגל סיטואציות חיוביות בדמיון ולהפחית חרדה לקראת ההתמודדות איתן בפועל.
- טיפול מבוסס מיינדפולנס – שיטת טיפול זו משלבת עקרונות משיטת CBT יחד עם תרגול מיינדפולנס (שנקרא בעברית -מודעות קשובה). מטרת שיטה זו היא לסייע למטופלים להיות מודעים למחשבותיהם וללמוד לקבל אותן. כך השיטה הזו משפרת את הוויסות הרגשי, מפחיתה דפוסי חשיבה שליליים ומעודדת קבלה וחמלה עצמית.
- טיפול התנהגותי דיאלקטי (DBT) – שיטת טיפול זו משלבת עקרונות של קבלה עצמית יחד עם שינוי התנהגותי ומפתחת כישורים של ויסות רגשי. היא מדריכה את המטופל כיצד להתמודד עם מצבים קשים מבלי להיסחף למחשבות שליליות, מעודדת חשיבה מאוזנת ומסייעת לו לשלב גישה חיובית בד בבד עם קבלה עצמית.
לסיכום
טיפול פסיכולוגי – בכל אחת משיטות הטיפול לפי דרכה – מסייע באימוץ דפוסי חשיבה חיובית על ידי שינוי דפוסי חשיבה שליליים, פיתוח דפוסים חיוביים והענקת דרכי התמודדות עם רגשות שליליים ועם מצבים מורכבים. כל זאת, כדי לאפשר למטופל לפתח גישה בריאה, חיובית ומאוזנת לחיים.