טיפול זוגי יכול לסייע משמעותית לבני זוג המוצאים עצמם במערכת יחסית מדרדרת ובקונפליקטים בלתי פוסקים.
בטיפול יוכלו לקבל כלים לשיפור התקשורת ביניהם, ללמוד כיצד לחזק את הקשר הרגשי ואת האינטימיות שלהם ולהתמודד בצורה בונה ומכבדת עם הקשיים בזוגיות ובחיים עצמם.
מטרתו של הטיפול הזוגי היא להעניק עזרה ותמיכה לבני הזוג ולהזכיר להם כיצד יש לחיות בזוגיות בריאה, בהבנה ובאכפתיות הדדית.
מתי מתעורר הצורך בטיפול זוגי?
כאשר התקשורת בין בני הזוג משתבשת
כשהתקשורת בין בני הזוג מפסיקה להיות תקשורת חיובית ובונה והופכת להיות לתקשורת שלילית, טעונה, עוינת ובלתי מכבדת – משפט לא גמור.
כשבני זוג מתקשרים בדרך שאינה חיובית ובריאה יכולים להיווצר ביניהם קונפליקטים, אי הבנות ומריבות.
בשל התקשורת הלקויה ביניהם הם נמנעים משיתוף של מחשבותיהם ורגשותיהם.
במקרים כאלה, יתכן שהמסרים בין בני הזוג אינם ברורים; אולי הם אינם מקשיבים לצרכים ולרצונות אחד של השנייה וחשים פחות מעורבים זה בחייו של זו. לאורך זמן, נוצרים ביניהם רגשות שליליים שהולכים ומתרבים.
כשהתקשורת לקויה היא נוטה להיות ביקורתית, מאשימה ומלאה בכעסים, לא ניתן לפתור בעיות. תחושת הקירבה והביטחון ההדדי נפגעים ונוצר ריחוק רגשי שעלול להוביל לתחושת בדידות בזוגיות.
כשנוצרים קשיים באינטימיות פיזית
התקשורת הבעייתית והריחוק הרגשי משפיעים גם על האינטימיות הפיזית בין בני הזוג.
הקשיים והריחוק בתחום האינטימיות הפיזית אינם כוללים רק בעיות בקיום יחסי מין, אלא גם היעדר מחוות פיזיות שונות, כגון: חיבוק, נשיקה וכל מגע פיזי שהוא.
הביטוי של בעיות רגשיות לא פתורות, כעסים או תחושות פגיעה מושלכים על האינטימיות ומעמיקים את הריחוק הרגשי ביניהם.
מריבות חוזרות ונשנות
הדבר קורה כאשר יש חלוקי דעות ומריבות בלתי פוסקות הופכות להיות שכיחות יותר ויותר בחיי בני הזוג, אפילו בנושאים קטנים וחסרי חשיבות. לעתים הם מאופיינים בביקורת, האשמות, כעס או זלזול.
כצפוי, אווירה של מריבות בבית משפיעה ישירות על שביעות הרצון מהקשר הזוגי, על תחושת הביטחון ההדדי (או ליתר דיוק, העדרה) ויוצרת מתח בלתי פוסק.
קונפליקטים על רקע כספי
במשפחות רבות, המצב הכספי של כל משפחה הוא נושא טעון לכשלעצמו.
מחלוקות סביב נושאים כספיים, כגון: הוצאות כספיות מיותרות, אי הסכמות לגבי דרך ההתנהלות הכספית, ניהול תקציב המשפחה או בעיות כלכליות שונות – אלו הם גורמים שכיחים ביותר לקונפליקטים זוגיים.
המחלוקות מתעצמות במידה ולכל אחד מבני הזוג יש גישה שונה לגבי ניהול כספים וסדרי עדיפויות כספיות שונות.
אם אחד מבני הזוג אינו חולק עם בן/בת זוגו מידע מלא על הוצאותיו הכספיות ועל הכנסותיו – דבר זה עלול ליצור רגשות של חוסר אמון וריחוק.
בגידה במהלך הנישואים
אם אחד מבני הזוג הפר את האמון הזוגי ובגד בבן/בת זוגו – הדבר גורם לפגיעה קשה בבן/בת הזוג השני ולתחושה קשה של חוסר אמון, אכזבה וריחוק. כל הרגשות הללו מערערים באופן חמור את תחושת הביטחון במערכת היחסים.
בגידה יכולה להתבטא בקשר רומנטי/מיני עם מישהו/מישהי מחוץ לנישאים וכן בשקרים, הסתרת מידע או הפרת הסכמים שנקבעו בין בני הזוג.
כאשר נוצר שינוי משמעותי בחיים
כל שינוי משמעותי בחיים – באם הוא שינוי חיובי או שלילי – עשוי ליצור זעזוע בקשר ולהשפיע על הדינמיקה הזוגית.
התמודדות עם שינויים לא מוכרים היא תמיד מלחיצה ויוצרת אי וודאות וחוסר בטחון במצב החדש והלא מוכר.
כך זה עולה?[ חסרה מילה] כשבני זוג הופכים פעם ראשונה להורים או לחילופין כשעוברים דירה לעיר אחרת או חלילה צריכים להתמודד עם מצב משבר כלשהו.
מאתגר להתמודד עם מצב כזה ובו זמנית לשמור על המערכת הזוגית שתתפקד כהלכה.
סביר להניח שככל שהיחסים מעורערים, כך ההתמודדות עם שינויים קשה ובעייתית יותר.
כיצד טיפול זוגי יכול להועיל?
טיפול זוגי יכול לסייע לבני הזוג לזהות דפוסי תקשורת שליליים ובעיתיים שנוצרו ביניהם, כמו למשל: חוסר סבלנות והבעת חוסר כבוד הדדי, האשמות, ביקורת בלתי פוסקת, קושי בהכלה והתעלמות רגשית וכדו'.
בטיפול הנערך במסגרת בטוחה וניטרלית בני הזוג ילמדו כלים ומיומנויות תקשורת חדשים ומקדמים, שיאפשרו להם להביע את עצמם בצורה כנה יותר, פתוחה, חיובית וללא חשש מביקורת או שיפוטיות.
בתיווך המטפל/ת הם יוכלו לזהות ולהבין יותר לעומק את הדפוסים הרגשיים וההתנהגותיים שנוצרו ביניהם וילמדו יחד כיצד להגיב אחרת וליצור שינויים בדפוסים אלו.
בטיפול יוכל כל אחד מבני הזוג להביע עצמו ולבטא את מחשבותיו ורגשותיו, לומר מה מפריע לו (או לה) בקשר ומה היה רוצה שישתנה בעתיד.
הטיפול יהווה מרחב שבו ניתן יהיה לעבד רגשות קשים ושליליים שפיתחו בני הזוג האחד כלפי השנייה, לבנות מחדש בסיס יציב למערכת היחסים המשותפת ולהחזיר את תחושת הביטחון, הכבוד והאמון ההדדי (כפי שהיה בעבר).
וכמובן – בטיפול הזוגי ניתן יהיה להגדיר מחדש מטרות ויעדים משותפים לעתיד הקרוב והרחוק ולתאם ציפיות להמשך הקשר.
וכל זאת – בצורה חיובית ומכבדת בתיווך המטפל/ת במסגרת טיפולית תומכת ובטוחה.